Sunday, June 2, 2013

Seiring Bersama

Biasanya, kita susah hendak mempercayai kata seseorang dek kerana perangainya. Oleh itu, kadang-kadang kita lihat, ada insan yang tidak perlu berceramah atau berkhutbah panjang, tapi kata-kata mereka tetap diambil berat oleh orang sekelilingnya.


Saya mempunyai beberapa orang guru dan sahabat yang sebegitu rupa. Dengan hanya berwajah manis, bersopan santun, berperangai molek, tersusun urusannya, berpenampilan kemas dan menjaga kebersihan, secara tidak langsung mereka telah menyebarkan da'wah kepada orang ramai.

Keindahan Islam terserlah daripada tindak-tanduk mereka dan gerak geri mereka. Perilaku yang sebegitu membuatkan saya, bahkan mungkin kalian akan sejuk mata memandang.Apakah pandangan anda jika ada seorang anak berkata pada ibubapanya:- " Ayah ini lembab la jalan. Cepatlah sikit! "

Apakah pandangan anda jika seorang murid berkata kepada gurunya :- " Cikgu ajarlah betul-betul! Ni kira baik dah kitorang datang kelas tambahan. "

Apakah pandangan anda jika seorang kawan berkata kepada kawannya :- " Kepala hotak ko! Bangang! @#$%^ "

Oleh itu pembaca semua, mari kita berfikir sejenak. Apa guna ilmu yang tinggi jika tiada akhlak? Moga kita semua dijauhkan daripada perkara tersebut dan begitu struggle dalam mendidik jiwa dan akhlak. Moga-moga, dengan sebab kita berusaha sedemikian, dapat memadamkan keburukan yang kita risaukan.
Suka saya ingatkan diri saya sekali lagi, kalau kita belajar dapat 10A sekalipun, dean list setiap semester, tapi akhlak teruk, tiada gunanya. Bagi saya, pendidikan itu bukan hanya soal ilmu sahaja. Ia turut terpalit sekali dengan akhlak. Dengan memantapkan akhlak kita, insyaAllah ia akan menjadi malakah ( darah daging ) dalam kita beramal dan dapat meningkatkan jati diri kita.

Oleh itu, ayuh! Kita serasikan ilmu dan akhlak bersama-sama. Kenangkanlah Rasulullah SAW berjuang menyampaikan da'wah dengan akhlak yang mulia. 

Apa yang penting, ilmu dan akhlak mesti seiring bersama!

Rembau
23 Rejab 1434H

No comments:

Post a Comment