Friday, July 1, 2011

Penghijrahan Artis

KETIKA irama dangdut di puncak kegemilangan persada muzik tanah air sekitar pertengahan 90-an, nama Iwan cukup meledak di pasaran. Malah, dia yang tampil menyanyi lagu dangdut secara solo, turut berduet bersama Amelina dan Sheeda.


Pastinya, lagu Memori Daun Pisang dan Yang Tersayang, cukup mengingatkan peminat pada keserasian Iwan dan Amelina. Bahkan, lagu Secangkir Madu Merah pula dinyanyikan Iwan bersama Sheeda. Selain itu, Iwan juga popular dengan lagu solo, Yang Sedang Sedang Saja dan Wulan.


Namun, semua itu sudah menjadi kenangan buat Iwan atau nama sebenar, Wan Syahman Yunus, 50. Ini kerana, Iwan sudah berubah imej dan dia lebih menjurus kepada berdakwah. Malah, Iwan juga memiliki keluarga baru dan seorang anak perempuan.


Iwan bertemu jodoh dengan isterinya, Evie Surriantyy pada 2 Oktober 2009 dan hasil perkongsian hidup itu mereka dikurniakan Wan Nur Sumayyah, setahun. Ternyata, Iwan sangat bahagia dengan cara hidupnya yang disifatkan lebih dekat dengan Tuhan.

Terdahulu, Iwan ditemui pada majlis perkahwinan anak gadisnya, Wan Syamira Putri Oktavia, 19, hasil perkahwinan bersama bekas isteri yang juga pelakon era 80, Rosnah Mohd Nor di Taman Putra Perdana Puchong, Ahad lalu, bertemakan coklat keemasan.


Hadir ditemani isterinya yang berjilbab hitam, anak serta ahli keluarga dari Indonesia, Iwan mengakui dia sangat bersyukur anaknya bertemu jodoh pada usia muda. Katanya, perkahwinan itu indah dan tuntutan agama, maka tidak perlu dilewat-lewatkan.

Mesra berbicara, Iwan juga bersikap terbuka berkongsi kisah hidup barunya. Katanya, dia akan muncul dengan album dakwah tidak lama lagi.

Semoga kita semua sentiasa berada dalam hidayah-Nya.

Adaptasi : myMetro

No comments:

Post a Comment