Thursday, August 11, 2011

Daging Itu Bercahaya

Ini ialah gambar seketul daging yang bercahaya didalam gelap. Ianya ditemui oleh seorang wanita Shanghai yang hanya mahu dikenali sebagai Cik Chen. Cik Chen membeli sekilo daging ini dari kedai untuk dimasak dirumah. Setelah memasak separuh beliau pun tidur.
Pada waktu malam tetiba dia terasa nak pergi tandas. Dalam perjalanan ke tandas beliau terlihat cahaya biru dari arah dapur. Beliau terkejut bila mendapati daging itu yang dibelinya tadi mengeluarkan cahaya kebiru-biruan.

Daging apakah ini?


Itu ialah daging khinzir.


Daging khinzir ini kebiru-biruan bukan kerana ianya radioaktif. Ianya juga bukan kerana daging khinzir itu disuntik bahan tambahan aneh. Sebenarnya yang kelihatan kebiruan itu ialah bakteria  Pseudomonas yang mempunyai keupayaan menyala didalam gelap.
Pseudomonas memang terdapat didalam daging haiwan dan ikan selalunya dalam kuantiti yang kecil. Tetapi jika daging-daging ini tidak disimpan dan disejukkan dengan betul selepas proses sembelihan, Pseudomonas akan membiak dengan pantas sehingga apabila dilihat didalam gelap daging tersebut akan kelihatan kebiruan

Dengan kata lain ianya petanda awal daging yang dibeli oleh anda sudah ada tanda hampir tak elok untuk dimakan. Tapi kalau nak makan jugak pastikan daging itu dimasak dengan betul. Kalau korang suka daging steak medium rare atau bloody tak bolehlah masak daging yang dan bercahaya sedemikian rupa. Takut keracunan pula. So that is a tip for you!

No comments:

Post a Comment