Monday, August 8, 2011

Tersenyum Manis

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang yang beriman akan jiwa mereka dan harta benda mereka dengan (balasan) bahawa mereka akan beroleh Syurga, (disebabkan) mereka berjuang pada jalan Allah maka (di antara) mereka ada yang membunuh dan terbunuh. (Balasan Syurga yang demikian ialah) sebagai janji yang benar yang ditetapkan oleh Allah di dalam (Kitab-kitab) Taurat dan Injil serta Al-Quran; dan siapakah lagi yang lebih menyempurnakan janjinya daripada Allah? Oleh itu, bergembiralah dengan jualan yang kamu jalankan jual-belinya itu, dan (ketahuilah bahawa) jual-beli (yang seperti itu) ialah kemenangan yang besar."  Surah At-Taubah : 111


Mati syahid adalah impian setiap Muslim. Hidup mulia atau mati syahid. Slogan yang telah lama kita dengar dalam dunia da'wah khususnya.


Namun, syahid tidaklah tertumpu kepada mati akibat peperangan sahaja. Ia boleh diraih dengan pelbagai cara lagi. 


Bukanlah bagaimana untuk meraih mati syahid yang saya mahu kongsikan dalam post kali ini. Tapi, saya hendak berkongsi gambar-gambar yang Mujahideen yang syahid di medan perang.


Mereka adalah pejuang-pejuang Palestin. Mempertahankan Islam dan tanah air adalah kerja mereka. Walaupun gambar ini sudah tersebar luas, harapnya ia bermanfaat sekali lagi untuk kita mengambil ibrah daripada kejadian ini.

SubhanallahTersenyumSyahid di medan perangWarga tua turut merasai syahidApa yang buat mereka tersenyum?Memasang impian dapat sebeginiManis senyumannyaPara syuhada

No comments:

Post a Comment