Sunday, July 29, 2012

Ibrah Dari Badar

Kali ini saya hendak berkongsi dengan pembaca mengenai isi kandungan dalam khutbah Jumaat. Tajuk khutbah pada hari tersebut ialah “ Semangat Jihad Perang Badar.”

Khatib menerangkan bahawa umat Islam kini berjihad untuk menunaikan ibadah puasa dalam bulan Ramadhan. Seperti mana yang kita semua tahu, peperangan ini dimenangi oleh tentera Islam walaupun tentera Musyrikin lebih bilangannya daripada mereka.

Tentera Rasulullah SAW ketika itu tidak mempunyai kekuatan fizikal. Akan tetapi mereka semua kelihatan hebat kerana mempunyai kekuatan rohani dan iman yang mantap.

Generasi terdahulu walaupun kecil dan kurang peralatan ketenteraan, mereka masih daoat mengalahkan 2 empayar yang besar iaitu Rom dan Parsi. Ini kerana peperangan itu bertunjangkan iman.

Menariknya sirah ini, kita boleh menjadikannya sebagai motivasi kerana kita tidak boleh jadikan letih dan lemah serta malas untuk berjihad kerana masyarakat bukan Islam akan memandang rendah keupayaan orang Islam.Mari kita semua jemaah sekalian bermuhasabah sebentar mengenai beberapa perkara:-

1) Berapa helai al-Quran telah kita baca setiap hari? Mencapai sasaran atau hanya sekadar angan di awal Ramadhan?

2) Kualiti solat Tarawih kita bagaimana? Cukup sekadar melakukannya atau terkesan di hati? Masih berat untuk menunaikannya atau ikhlas?

3) Sedeqah kita bagaimana? Atau kita memperuntukkan belanja untuk hari raya sebagai keutamaan yang paling utama?

4) Tadarus al-Quran kita berjalan atau tidak? Atau sekadar on-off?

5) Qiamullail kita? Beterusan dari awal Ramadhan?


Khatib menerangkan lagi bahawa inilah masa dan medan yang kita kena tempuhi dalam setahun. Ianya menuntut jihad yang tinggi. Selain itu, mimbar Jumaat terus berpesan:-

1) Usah dibiarkan wang digunakan untuk membeli baju dan juadah sehingga mengakibatkan pembaziran.

2) Usah dibiarkan selimut dan tilam menyelimuti diri kita sementara menunggu waktu berbuka.

3) Usah dibiarkan pancaindera melakukan perkara yang sia-sia.


Marilah kita semua menjadikan Ramadhan kali ini penuh bermakna buat diri kita.

Adaptasi:- Khutbah Jumaat 27/7/2012 Masjid Fathur Rahman, Pengkalan Rama, Melaka.


UiTM Bandaraya Melaka
10 Ramadhan 1433H

No comments:

Post a Comment