Thursday, July 19, 2012

Ramadhan Bulan Mulia

Kita akan memasuki Ramadhan tidak lama lagi. Saya sebagai Muslim, merasakan kehadiran Ramadhan merupakan platform terbaik untuk kita mengubah menjadi lebih baik. Kali ini, saya hendak berkongsi tentang mengenai khutbah Jumaat.

Khatib menerangkan bahawa puasa itu bukanlah sekadar menahan lapar dan dahaga. Tetapi, ianya lebih daripada itu, iaitu menahan mata, telinga, mulut dari melakukan perkara-perkara yang Allah tidak suka.

Itulah kesan tarbiah rohani di bulan Ramadhan.Puasa juga mengajar kita untuk menghindari dari sikap buruk. Seperti merendahkan orang lain dan memandang rendah pendapat orang lain. Kita hendaklah tidak mencemuh orang lain kerana kita tidak tahu siapa lagi baik dan soleh amalannya. Sekiranya kita melakukan juga, hendaklah bertaubat. Jika tidak, kita dikira sebagai zalim. Na’uzubillah.

Ramadhan juga membolehkan kita merasai saling lengkap melengkapi dengan saling berbantuan. Selain itu, ianya dapat mengikis sifat sombong. Amalan sedekah perlulah diperbanyakkan ketika Ramadhan berlangsung.

Wallahualam.

Rembau
29 Sya'ban 1433H

No comments:

Post a Comment