Saturday, October 23, 2010

Mati

Mati.

Prkataan yg pling malas org nak bincang. Trmasuklah orang Islam sndiri. Kalau difikirkan, adalah kurang bijak jika kita mngelak dalam mmbincangkan hal ini. Krana sjauh mana pown kita prgi, mati ttap mndapatkan kita. Mati itu adalah sunnatullah dalam hidup ni.

Kalau ikut logik, hidup ni x lbih daripada tmpat untuk mgumpul bekal. Kmatian pula adalah pintu untuk kita lalui dlam brtemu dgn Allah s.w.t. Ada satu kata2 yg masyhur:- " Orang yg bijak ialah org yg merancang kmatiannya "

Ini brmaksud org yg bijak adalah org yg merancang bgaimana hndak mati dlam kbaikan. Hidupnya akan dipnuhi dgn kbaikan krana mahu Allah mngambil nyawanya ktika dia sdang mmbuat kbaikan. Hidup dan mati adalah dua prkara yg brbeza. Hidup mmbolehkan kita untuk mmbuat kbaikan, mgumpul bkalan, melazimi taubat. Sdangkan mati pula adalah pnutup dan pmutus bg sgala2nya.Namun, ada 3 prkara yg msih kekal brhubung dn kita wlaupun kita dah mati iaitu sedekah jariah, ilmu yg dimanfaatkan org lain, doa dr anak2 yg soleh. Kita lihat hiudp dan mati tu brkait rapat. Biasanya, mreka yg mletakkan Allah sbg destinasi, akan mmpersiapkan diri mereka dgn amalan dan bekalan.

Hidup di dunia adalah sebentar. Hidup slepas mati itu adalah yg kekal. Justeru itu, mati itu dipandang berat. Dan ia ada 2 jenis iaitu khusnul khatimah ( pnamat yg baik ) dan Su'ul khatimah ( pnamat yg buruk ).

Khusnul khatimah adalah org yg mati dalam keadaan beriman, dgn khidupan yg taat kpd printah Allah. Manakala bg su'ul khatimah pula adalah mati dalam keadaan ingkar kpd Allah, dgn khidupannya yg pnuh dgn keingkaran.

Hidup itu memang, mati itu pasti.

So, kita nak mati yg mcam mana?

No comments:

Post a Comment